Habitantes

HABI-TANTES

Från taket öppnar sig en lucka med regn. Den hemlöse mannen står under vattnet som strilar ner. Han radar upp plats efter plats han inte får vara på. Vi får inte vara på caféerna, inte på biblioteken, inte på trapporna, inte på bussarna, inte butikerna, inte på de fina gatorna, inte i norr, inte i gamla stan, inte gå in på snabbköpen, naturligtvis inte restaurangerna. Alla de där platserna som vi andra medborgare tar för givet. Vi handlar mat, vi tar en kaffe, vi söker skydd under butikernas markiser när det börjar regna. Vi går till biblioteket, vi åker buss, vi ber att få låna toaletten.

Teatergruppen där min kollega Valentina deltar, El hormiguero teatro, har satt ihop en pjäs baserad på hemlösas upplevelser. Handlingen kretsar kring deras väntan på El calidoso som ska komma tillbaka. Eller ska han det? Vad var det som hände med honom? Limkonsumtionen gör hjärnan suddig och tankarna är fragmentariska. För visst var det egentligen så att El calidoso, eller Marco Tulio Sevillano som den hemlöse mannen i verkligheten hette, avled efter skadorna han fått den 2 maj 2014 då några unga män klockan 04.05 hällde bensin över honom där han låg och sov i närheten av Javieranauniversitetet i Bogotá och tände på.

El Calidoso

Officiellt lever mellan 10 000 och 14 000 personer permanent på gatan i Bogotá. En tiondel är kvinnor. Här finns inga portgångar att sova i. Det är i snitt 7 grader på natten. Över 90% av dödsfallen bland de hemlösa beror på våld. Trots att drogmissbruk, köld, brist på mat borde innebära en större fara för människornas liv så är det uppgörelser med kniv, glasbitar eller armeringsjärn hemlösa emellan, trafikolyckor samt den för Colombia så emblematiska ”limpieza social” som tar livet av dem, det vill säga social utrensing. Högerextrema, nyfascistiska, paramilitära grupper drar genom gatorna på natten och dödar de hemlösa de kommer åt. Därför hittar du aldrig hemlösa sovandes i undangömda vrår i Bogotá. Här sover de på mittrefugerna på de stora gatorna. Där är de säkrare.

HABI-TANTES – Vidas invisibles….

El Grupo: El Hormiguero Teatro
Dramaturgia: Erik Leyton
Director: Andrés Caballero
Temporada de estreno a partir del   19 de abril
Funciones: jueves, viernes y sábado a la 8:00 p.m.
Lugar: Sala Ágora de la Academia de Artes Guerrero Cra 18ª # 43 – 50

Mer läsning:

https://www.elespectador.com/noticias/bogota/neonazis-habrian-quemado-vivo-habitante-de-calle-bogota-articulo-492234

https://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-13984902

https://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-13999299

http://www.reporterosasociados.com.co/2018/04/hormiguero-teatro-presenta-habi-tantes/

http://www.contagioradio.com/aumentan-asesinatos-y-desapariciones-de-habitantes-de-calle-en-bogota-articulo-50675/

Skriv gärna en kommentar